Tuesday, October 5, 2010

Zodiac (David Fincher, 2007)

“I... I Need to know who he is. I... I need to stand there, I need to look him in the eye and I need to know that it's him.”

Het filmjaar 2007 stond vooral in het teken van No Country for Old Men en There Will be Blood. Terecht want beide films behoren tot de beste van de afgelopen tien jaar. Jammer voor David Fincher (Se7en, Fight Club) dat hij net in dit jaar zijn misschien wel beste film maakt.

Zodiac is het waargebeurde verhaal over een reeks moorden gepleegd eind jaren ’60 en begin jaren ’70 in San Francisco. De moorden worden opgeeist door iemand die zich de ‘Zodiac’ noemt. Hij zoekt via de San Francisco Chronicle de media op. Door in brieven details te noemen die alleen de moordenaar kan weten wordt hij meteen serieus genomen, zo serieus zelfs dat hij nationaal nieuws wordt. Behalve normale brieven verstuurt de Zodiac ook gecodeerde brieven. Paul Avery (Robert Downey jr.) is degene die de Zodiac zaak op zich neemt bij de S.F. Chronicle. Zijn collega Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), die cartoons tekent, raakt bovengemiddeld geïnteresseerd in de zaak en met name de codes die de Zodiac gebruikt. Jaren na de gepleegde moorden raakt Robert meer en meer geobsedeerd door de nog steeds onbekende seriemoordenaar. Hij blijft contact zoeken met rechercheur Dave Toschi (Mark Ruffalo) en collega Paul Avery in de hoop de zaak alsnog op te lossen.

De kracht in Fincher’s eerdere films zoals Se7en, Fight Club of The Game zat hem veelal in de twists en turns die zich aan het einde van het verhaal openbaarden. Aangezien het verhaal rondom de Zodiac moorden op waarheid gebaseerd is, gaat zoiets voor deze film niet werken.
Ondanks dit gegeven verveelt Zodiac geen minuut. De film draait niet alleen op het ontmaskeren van de moordenaar maar vooral ook op de obsessies van de hoofdpersonen en de dialogen die er tussen hun plaatsvinden. Iedereen heeft zijn eigen aanknopingspunten (puzzels, handschriften of gewoon harde bewijzen zoals vingerafdrukken). Voor de  kijker wordt al deze informatie, wat erg veel is, op boeiende wijze gecombineerd en is er geen moment sprake van ‘overkill’. Je puzzelt geduldig met Robert mee en gaat je steeds beter in zijn obsessie inleven. Hierdoor werkt de spanning tegen het einde bijzonder goed, zonder dat Fincher zijn trukendoos hoeft te openen.

Zodiac is een film die op degelijke wijze een fascinerend historisch verhaal verteld. De film steekt geen moment zijn hoofd boven het maaiveld uit maar verveelt anderzijds ook niet. Het geeft duidelijk de feiten weer en vervalt geen moment in ‘Hollywood’ drama (iets waar naar mijn smaak The Curious Case of Benjamin Button de fout ingaat).
Zonder echt bijzonder te zijn is dit een film die eigenlijk foutloos is en er ook nog eens bijzonder goed uitziet (Fincher heeft duidelijk zijn best gedaan om de jaren ’70 perfect weer te geven). Voor mij samen met Se7en Fincher zijn beste (ben benieuwd of The Social Network hier binnenkort verandering in kan brengen).

9/10

No comments:

Post a Comment