Friday, December 9, 2011

Nova Zembla (Reinout Oerlemans, 2011)

Reinout Oerlemans heeft Nederlandse filmgeschiedenis geschreven. Nova Zembla is de eerste 3D bioscoopfilm van Hollandse bodem. Tevens is deze film de eerste acteerklus voor Fries topmodel Doutzen Kroes. Ondanks het hoge budget en de hoge verwachtingen gaat deze film helaas door een uiterst zwak scenario al snel ‘ijskoud’ ten onder.

Het verhaal is gebaseerd op ware feiten. Het is 1596, we staan aan de vooravond van de Gouden Eeuw. Kapitein Jacob van Heemskerck (Victor Reinier) en Willem Barentsz (Derek de Lint) gaan met hun bemanning op ontdekkingsreis richting Indie. Zij denken door de Noordelijke route om Nova Zembla te nemen een nieuwe handelsroute te ontdekken. Deze is voorgesteld door dominee Petrus Plancius (Jan Decleir) wiens dochter Catherina (Doutzen Kroes) verliefd is op de jonge schrijver Gerrit de Veer (Robert de Hoog).

De Veer wil dolgraag mee op reis en de dominee ziet hem graag vertrekken zodat hij een tijdje uit de buurt van zijn dochter is (“Maak een man van hem, of voer hem aan de witte beren”). De Veer gaat mee als ‘reisverslaggever’ en botst al snel met de ietwat minder ontwikkelde zeelieden aan boord. Een van deze lieden wordt gespeeld door Nederreus Semmy Schilt, die dit niet onverdienstelijk doet. Na een harde botsing tussen hem en de Veer zal hij gekielhaald moeten worden. Als De Veer tijdens deze ruwe straf zijn leven redt weet hij iets van respect af te dwingen. Als de mannen ten noorden van Nova Zembla vast komen te zitten in het ijs, zal het overwinteren en overleven worden in de ijskoude sneeuw.
Laat ik beginnen met het 3D aspect. Ik ben hier, en dan druk ik me nog netjes uit, geen fan van. Aan het gros van de films die tegenwoordig in 3D uitkomen voegt het helemaal niks toe. Het is simpelweg een melkkoe geworden die niks met de kunstvorm cinema van doen heeft. Gelukkig hebben bioscoopgangers in Amerika maar ook in Europa steeds vaker de keus tussen 2D en 3D en de keuze voor de eerste optie lijkt gelukkig meer en meer de overhand te gaan krijgen. Ook Nova Zembla was in 2D niet veel anders geweest dan in 3D. Het enige wat Oerlemans met de extra dimensie doet is Doutzen Kroes prominenter in beeld brengen, waar ik niet over zal klagen. 

Dolgraag zou ik hier neerzetten dat Doutzen goed kan acteren en dat we nog veel vaker van haar zouden moeten gaan genieten op het grote scherm, maar helaas. Bij vrijwel elke scene, zeker tijdens de opening, valt het gewoon op dat ze teveel haar best doet om te ‘acteren’. In combinatie met haar accent, wat ze ondanks een coach niet weg heeft kunnen werken, maakt haar prestatie geen indruk. Dat Oerlemans koos voor een bekende debutante is moedig, maar pakt dus niet goed uit.

Het grootste manco van de film echter is het belabberde scenario. De epische ontdekkingsreis die de mannen zullen ondernemen wekt zekere verwachtingen die nooit ingelost zullen worden. Tijdens de reis op het schip valt het nog wel wat mee, maar zodra de zeelui op Nova Zembla stranden maakt Oerlemans rappe tijdssprongen en betrekt hij de kijker erg slecht in wat er onderling tussen de mannen speelt. Van spanningsopbouw is dus ook geen sprake, van verwachtingsopbouw des te meer, maar na driekwart film zul je als kijker beseffen dat er niet meer in gaat zitten. Dat er mensen gaan overlijden in de vrieskou is onvermijdelijk maar deed mij persoonlijk niks, iets wat een goed scenario had kunnen voorkomen.

Nova Zembla zal zeker de geschiedenisboeken ingaan, maar mag wat mij betreft snel weer vergeten worden....

3/10

No comments:

Post a Comment